JuuriJuhla-RotFest - Kansanmusiikkia Espoossa 7.-14.4.2018

 

Esiintyjät

(aakkosjärjestyksessä)

Esiintyjinä mm.

 
 
Accordion Samurai

Accordion Samurai

Accordion Samurai on viiden häikäisevän eurooppalaisen harmonikkataiteilijan muodostama yhtye, joka näki päivänvalonsa vuonna 2010. Yhtyeen jäsenet ovat toimineet vähärivisten diatonisten harmonikkojen edelläkävijöinä ja suunnannäyttäjinä paitsi omissa kotimaissaan, mutta myös koko Euroopassa ja ovat tunnettuja omasta kulttuureistaan lähtevästä persoonallisesta musiikista. Samurai-yhtyesssä he ovat yhdistäneet nämä erilaiset tyylit ja luoneet samalla oman rohkean ja ilmaisuvoimaisen kokonaissoundin. Yhtyeen säveltämä musiikki on melodista, intiimiä, rajua ja samalla nerokasta taiturointia, jossa kuuluu syvä tietämys ja kunnioitus omaan perinteeseen. Accordion Samurain esikoislevy ilmestyi vuonna 2011 ja se loistavia kansainvälisiä arvioita ympäri Eurooppaa. Yhtyeen odotettu toinen albumi ”TE / 手 / Käsi ” julkaistiin marraskuussa 2017.
Riccardo Tesi (IT) – organetto diatonico
Markku Lepistö (FiN) – kolmerivinen haitari
David Munnelly (IRL) – diatonic accordion
Simone Bottasso (IT) – organetto diatonico
Kepa Junkera (EUS) – trikitixa

thesamurai.jimdo.com

 
Espoon pelimannit & Elina Sauri

Espoon pelimannit & Elina Sauri

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.  Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina. Orkesterin taiteellisesta tasosta vastaa musiikin maisteri Pekka Pentikäinen.

Espoon pelimannien solistina nähdään nyt ensimmäistä kertaa Elina Sauri, joka jatkaa äitinsä Vieno Kekkosen jalanjäljissä tässä pestissä. Elina Saurilla on kokemusta erilaisilta esiintymisestradeilta yli 30 vuoden ajalta. Hän on monipuolinen laulaja, jolta luonnistuu niin iskelmä, swing & jazzballadit, tanssimusiikki, laulelmat, gospel… ja bossa nova portugaliksi.

www.espoonpelimannit.fi
www.elina-sauri.comti

 
Floating Sofa Quartet

Floating Sofa Quartet

Floating Sofa Quartet on yhteispohjoismainen folk-nelikko Tanskasta, Suomesta ja Ruotsista. Yhtyeen käsityönä valmistetussa musiikissa kuuluvat pohjoisen metsien huurteiset havupuut, rätisevän takan lämpö sekä vastajauhetun kahvin tuoksu yhdistelmänä pohjoismaisia perinteitä, herkullisia harmonioita sekä akustisten instrumenttien lämpöistä sointia. Floating Sofa Quartet sai alkunsa muusikoiden kohdatessa toisensa Liettuassa keväällä 2013. Yhtyeen esikoisalbumi The Moon We Watch Is the Same julkaistiin marraskuussa 2016. FSQ on esiintynyt Pohjoismaiden lisäksi, Itävallassa, Saksassa ja Belgiassa, ja oli ehdolla Danish Music Awards Folkin Vuoden tulokkaaksi 2015.

Mads Kjøller-Henningsen (DK) – huilu, säkkipilli
Clara Tesch (DK) – viulu
Leija Lautamaja (FI) – harmooni, 2,5-rivinen haitari
Malte Zeberg (SE) – kontrabasso

 
Folksvägen

Folksvägen

Musikinstitutet Kungsvägenin kansanmusiikkiorkesteri Folksvägen soittaa pääosin suomenruotsalaista kansanmusiikkia Inka Eerolan ja Emma Viljasen johdolla.

 
Halsbrytarna

Halsbrytarna

Halsbrytarna on suomenruotsalainen kansanmusiikkiyhtye pääkaupunkiseudulta. Ryhmä perustettiin vuonna 1973. Ryhmän johtajana on mestaripelimanni Ricke Mette. Yhtyeessä on nykyään 14 soittajaa.

Heidän ohjelmistossaan on suomenruotsalaista, suomalaista ja pohjoistmaista kansanmusiikkia sekä omia sävellyksiä:  valssi, sottiisi, masurkka, polkka, kansanlaulu sekä hambo, jonka soittoon he ovat erikoistuneita.

www.elisanet.fi/martin.gunnar.barlund/hals/

 
JPP

JPP

JPP on kuulunut vuosikymmeniä Suomen kansanmusiikkikentän kulmakiviin. JPP:n musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ovat saaneet alkunsa Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun viulunsoittoperinteestä. Itse yhtyeen perustamiseen tarvittava kipinä syttyi paikallisen ja kansallisen kansanmusiikin nousukauden aikana 80-luvun alussa. JPP:n jäsenten huomiota herättävät säveltämisen ja sovittamisen lahjat tulivat esille välittömästi, luoden perustan heidän tyylilleen, viehätykselleen ja tulevalle uralleen. JPP ja espoolainen kansantanssiguru Antti Savilampi on se yhdistelmä mikä saa lattian täyttymään Huutokatrillin tanssijoista. Aiempaa kokemusta ei tarvita, olet hyvissä käsissä!

Tommi Pyykönen, viulu
Arto Järvelä, viulu
Matti Mäkelä, viulu
Mauno Järvelä, viulu
Timo Myllykangas – basso
Pilvi Järvelä – harmooni

 
Jussi Tarkkanen Combo

Jussi Tarkkanen Combo

Pääkaupunkiseudun tuore yhtye Jussi Tarkkanen Combo nähdään JuuriJuhla-RotFestissa omalla levynjulkaisukeikallaan. Yhtyeessä soittavat Jussi Tarkkanen, Maria Kalaniemi, Timo Alakotila sekä Sofia Tarkkanen.
www.mariakalaniemi.com

www.timoalakotila.com

 
Leikarit

Leikarit

Pelimanniyhtye Leikarit on toiminut vuodesta 1975 lähtien esiintyen paitsi kotinurkillaan pääkaupunkiseudulla myös muualla Suomessa ja ulkomailla.
Ulla Hillebrandt (viulu, laulu)
Jussi Tarkkanen (viulu)
Maarit Kyllönen (viulu)
Raimo Nummela (haitari)
Jaakko Heikkinen (klarinetti)
Tony Wallius (klarinetti)
Panu Helke (basso)

www.leikarit.fi

 
Maria Kalaniemi & Marianne Maans

Maria Kalaniemi & Marianne Maans

Espoolainen harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi (s.1964) on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän nousi kansallisen tason huomioon vuonna 1983 voitettuaan ensimmäisen Kultainen Harmonikka-kilpailun Ikaalisissa. Hän aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa samaisena vuonna kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiopiskelijan joukossa. Kalaniemi on tehnyt parin vuosikymmenen aikana mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista.

Marianne Maans – viulu ja laulu, on ammattikansanmuusikko, jonka juuret ovat pohjanmaalaisessa viuluperinteessä. Suomenruotsalainen kansanmusiikki on hänen erikoisalaansa, ja hän työskentelee monipuolisesti kouluttajana,  muusikkona ja erilaisissa projekteissa. Marianne säveltää, ja on sovittant kansanmusiikkia yhtyeille ja kuoroille.  Marianne esiintyy soolona tai yhdessä Paula Blåfieldin, Désirée Saarela-Portinin, Sofia Lindroosin tai Maria Kalaniemen kanssa, sekä mm. FoLKRÖRELSEN-yhtyeessä.

www.mariakalaniemi.com

 
Marianne Maans & Désirée Saarela-Portin

Marianne Maans & Désirée Saarela-Portin

Marianne Maans – viulu ja laulu, on ammattikansanmuusikko, jonka juuret ovat pohjanmaalaisessa viuluperinteessä. Suomenruotsalainen kansanmusiikki on hänen erikoisalaansa, ja hän työskentelee monipuolisesti kouluttajana,  muusikkona ja erilaisissa projekteissa. Marianne säveltää, ja on sovittant kansanmusiikkia yhtyeille ja kuoroille.  Marianne esiintyy soolona tai yhdessä Paula Blåfieldin, Désirée Saarela-Portinin, Sofia Lindroosin tai Maria Kalaniemen kanssa, sekä mm. FoLKRÖRELSEN-yhtyeessä.

Désirée Saarela-Portin – laulu, kitara, mandoliini, on laulaja-lauluntekijä sekä musiikkipedagogi. 2008-2009 hän syventyi ruotsalaiseen kansanmusiikkiperinteeseen opiskellessaan Musikihögskolan Ingesundissa Ruotsissa. Désirée on keskittynyt pääasiassa suomenruotsalaiseen kansanmusiikkiin ja kansalauluperinteeseen.  Désirée on opiskellut kansanmusiikkia Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä. Désirée esiintyy sekä soolona että erilaisissa yhtyeissä.

www.desireesaarela.fi/fi/band/skrubiluttan-a-skrubilej/

 
Rutistus

Rutistus

Helsingin kansantanssin ystävien Rutistus on tanssinut ryhmänä jo 30 vuotta tanssijoiden, muusikoiden ja ohjaajien vaihtuessa matkan varrella. Kaikki alkuperäisjäsenet eivät kuitenkaan ole matkalle jääneet, vaan muutamat ovat kasvaneet ryhmän mukana tähän päivään saakka. Alkuajoista lähtien Rutistus on nojannut vahvasti perinteiseen kansantanssiin, jota esitetään elävästi ja hyvällä yhdessä tekemisen meiningillä. Rutistusta ohjaa Riina Hosio ja musiikista vastaa ryhmän viulisti Teemu Eerola.

www.rutistus.net

 
Senni Eskelinen & Riikka Timonen

Senni Eskelinen & Riikka Timonen

Riikka Timonen on hankkinut kannuksensa Värttinän ja Adiemus Singersin laulajana. Häntä on kuultu kaksi kertaa Euroviisukarsinnoissa (Toarie 2004 ja Meren 2009), ja joku saattaa tunnistaa Riikan äänen myös suositun Taivaan Tulet -televisiosarjan soundtrackissä, jonka musiikin on säveltänyt Ismo Alanko.

Senni Eskelinen on yksi tunnetuimmista kanteleen soittajista Suomessa. Hän aloitti soiton 8-vuotiaana konserttikanteleella, joka vaihtui sähköiseksi teini-iässä. Vuosien saatossa hän on löytänyt monia tapoja soittaa tätä traditionaalista instrumenttia; karelialaisista sävelmistä heavy metalliin ja progressiiviseen rockiin.

www.artprevolution.com/riikka

 
Suistamon Sähkö

Suistamon Sähkö

Suistamon Sähkö on ehtinyt toimintansa alkutaipaleella valloittaa kotimaisia areenoita ja tanssittaa transsiin. Vuonna 2016 Suistamon Sähkön debyyttialbumi ylsi World Music Charts Europe -listalle. Yhtye soittaa uutta karjalaista tanssimusiikkia työkaluinaan koneet, venäläinen leikkihaitari, lauluvoima ja rap. Suistamon Sähkö on lantionpohjassa tuntuvaa elektromusiikkia, yhteisöllistä liikettä sekä helposti hoilattavia laulumelodioita. Laulujen inspiraationa toimivat Karjalan matkat ja kuoppaiset tiet, kyläkartat, vesivoimalaitokset ja jauhavat myllyt sekä rahisevat arkistonauhat.

Eero Grundström koneet, laulu
Reetta-Kaisa Iles laulu, esitanssi
Tuomas Juntunen laulu, esitanssi
Anne-Mari Kivimäki haitarit, laulu

www.suistamonsahko.fi
www.facebook.com/suistamonsahko

 
Tero Pajunen

Tero Pajunen

Tero Pajunen on yhden miehen orkesteri, joka laulaa, yläsävellaulaa, kurkkulaulaa sekä soittaa kitaraa, viuluja ja nenähuilua. Ohjelmisto on tradivaikutteista, hänen omaa laulustoaan, improvisaatiota ja tarinankerrontaa.

www.facebook.com/gondolitero/

 
Väsen

Väsen

Kansainvälisesti tunnettu kansanmusiikkiyhtye Ruotsista räjäyttää energiat valloilleen niin lavalla kuin katsomossa ja saa iloiselle mielelle! Huippumuusikot Olov Johansson (avainviulu), Mikael Marin (alttoviulu) ja Roger Tallroth (12-kielinen kitara) loihtivat yhdessä intensiivisen vastustamatonta, unohtumatonta ja villitsevää musiikkia. 28 vuotta maailmaa kiertäneen ja 18 levyä julkaisseen Väsenin konsertit eivät ole koskaan samanlaisia. Väsen jos mikä kansainvälinen yhtye halutaan nähdä JuuriJuhla-RotFestin 15-vuotisjuhlavuonna festivaalin lavalla.

 
Wimme & Rinne

Wimme & Rinne

Ikiaikainen joiku ja modernit äänimaailmat kohtaavat luoden universaalia, ajassa kiinni olevaa musiikkia.

Saamelainen Wimme Saari on traditionaalisen joiun suvereeni taitaja. Hän on kehittänyt myös täysin oman modernin joikaustyylinsä, jossa kuuluu vaikutteita aikamme musiikista – ja jopa äänitaiteesta.

Helsinkiläisen Tapani Rinteen juuret löytyvät Satakunnasta. Lapsuuden avarilla peltomaisemilla lienee vaikutuksensa siihen, että Rinteen puhaltamissa saksofoni- ja klarinettilinjoissa on aistittavissa jonkinlainen “pohjoismaisuus”.

Saari ja Rinne ovat tehneet musiikkia yhdessä yli neljännesvuosisadan ajan ja kiertäneet esittämässä sitä eri mantereilla. Ystävysten nykyinen kokoonpano on duo, Wimme & Rinne, jossa molempien persoonien taustat ja kokemus yhdistyvät. Tuloksena on herkkää ja voimakasta musiikkia, joka on läsnä tässä ja nyt.

Wimme Saari – joiku
Tapani Rinne – bassoklarinetti ja elektroniikka
Konsta Mikkonen – äänisuunnittelu

wimme-rinne.com

 
 

Juurijuhla Facebookissa

© 2013-2016 Juurijuhla-RotFest -yhdistys ry, www-toteutus Tietotemput Oy