15. JuuriJuhla-RotFest - Kansanmusiikkia Espoossa 1.-8.4.2017

 

Esiintyjät

(aakkosjärjestyksessä)

Esiintyjinä mm.

 
 
Armas

Armas

Olli Kari: haitari, puhaltimet, laulu
Samuli Karjalainen: kielisoittimet, puhaltimet, laulu
Mimmi Laaksonen: puhaltimet, harmooni, laulu
Kirsi Ojala: puhaltimet, udu, laulu
Kirsi Vinkki: viulu, alttoviulu, jouhikko, puhaltimet, laulu

armasyhtye.wordpress.com/

 
Aspö spelmän

Aspö spelmän

Aspön pelimanneissa on jäseniä kolmessa sukupolvessa: he ovat isoisä Bruno Johansson, hänen poikansa Tore sekä pojanpojat Markus ja Johan, kaikki pianohaitarin soittajia. Joukkoa täydentää viulisti Timo Kirves. Kuuluisin Aspön pelimanneista oli edesmennyt ”Aspön Erik”, Erik Jansson. Nykyinen kokoonpano jatkaa loistavasti hänen jalanjäljissään

www.facebook.com/Asp%C3%B6-Spelm%C3%A4n-rf-449184880157/

 
Espoon Pelimannit ja Vieno Kekkonen

Espoon Pelimannit ja Vieno Kekkonen

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.  Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina, ja tunnelma on katossa viimeistään silloin, kun orkesterin vakituinen vieraileva laulusolisti ja legendaarinen iskelmätähti Vieno Kekkonen astuu orkesterin eteen. Orkesterin taiteellisesta tasosta vastaa musiikin maisteri Pekka Pentikäinen.

Espoon Pelimannit sai vuonna 2012 Pro Cultura Esbo -tunnustuksen Esbo Hembygdsföreningiltä, ja yhtye on voittanut kahdesti sarjansa pelimanniyhtyeiden suomenmestaruuskilpailuissa.

www.espoonpelimannit.fi

 
Jaakko Laitinen & Väärä raha

Jaakko Laitinen & Väärä raha

Yhtyeen musiikissa voi kuulla kaikuja Balkanin mustalaisrytmeistä, venäläisistä romansseista ja vanhasta suomalaisesta iskelmästä. Sävelissä ja rytmeissä kietoutuvat toisiinsa ilo ja suru erottamattomaksi kudelmaksi, joka saa tanssijalan vipattamaan!

Jaakko Laitinen (laulu), Jarkko Niemelä (trumpetti, alttotorvi, buzuki, laulu), Marko Roininen (harmonikka, laulu), Tuomo Kuure (basso, laulu), Janne Hast (rummut)

www.mrjaakko.com/

 
Kansantanssiryhmä Katrilli

Kansantanssiryhmä Katrilli

Kansantanssiryhmä Katrillin edustusryhmän ohjelmisto on laaja sisältäen perinteisestä suomalaisesta liikemaailmasta ja kulttuuriperinteestä koostettuja kokonaisuuksia sekä modernimpia tanssiteoksia, joiden maailma yhdistää perinnettä sekä nykypäivää tanssijoiden omaa persoonaa kätkemättä. Monipuolisuutta, haastetta ja mielenkiintoa ryhmän toimintaan tuovat vaihtuvat, ammattitaitoiset tanssinopettajat ja koreografit.

Ryhmä harjoittelee säännöllisesti kaksi kertaa viikossa ja lisäharjoituksia pidetään tarpeen mukaan. Ryhmää opettavat Anna-Kristiina Oja ja Hilppa Herd. Edustusryhmässä on tilaa uusille jo tanssia harrastaneille tanssijoille, jotka haluavat panostaa tanssitaitoon ja laadukkaisiin esityksiin!

Edustusryhmä esiintyy tilauksesta erilaisissa tapahtumissa. Ryhmän ohjelmisto taipuu niin pieneen kuin isoonkin tilaan, aina muutaman minuutin teoksista kokoillan konserttiin.

Edustusryhmän kokoonpano:
Hietanen Eero
Peltoniemi Arttu
Sarapik Risto
Turunen Lauri
Ylitalo Tuomo
Hovi Jenni
Juuti Johanna
Juvani Mari
Nurkkala Paula
Vartiainen Minja

katrilli.fi

 
Kelavala

Kelavala

Heikki Laitinen
Kimmo Pohjonen
Reijo Kela

 
Leikarit

Leikarit

Espoolainen Leikarit soittaa konsertissa perinteistä espoolaista kansanmusiikkia Suomen itsenäistymisen ajalta. Pelimanniyhtye Leikarit on toiminut vuodesta 1975 lähtien esiintyen paitsi kotinurkillaan pääkaupunkiseudulla myös muualla Suomessa ja ulkomailla. Leikareissa soittavat tässä konsertissa: viulistit Maarit Kyllönen, Rauno Lehtovaara, Ulla Hillebrandt (myös laulu) ja Jusssi Tarkkanen (myös mandoliini), klarinetistit Jaakko Heikkinen ja Tony Wallius, haitaristi Karoliina Paunonen sekä basisti Reino Harjunkoski

www.leikarit.fi/

 
Lena Willemark & Mats Öberg

Lena Willemark & Mats Öberg

www.lenawillemark.se/

 
Maria Kalaniemi

Maria Kalaniemi

JuuriJuhla-RotFestin taiteellinen johtaja Maria Kalaniemi on espoolainen kansainvälisesti arvostettu harmonikkataiteilija.

www.mariakalaniemi.com

 
Maria Kalaniemi ja Eero Grundström

Maria Kalaniemi ja Eero Grundström

Espoolainen harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi (s.1964) on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän nousi kansallisen tason huomioon vuonna 1983 voitettuaan ensimmäisen Kultainen Harmonikka-kilpailun Ikaalisissa. Hän aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa samaisena vuonna kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiopiskelijan joukossa. Kalaniemi on tehnyt parin vuosikymmenen aikana mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista.

Eero Grundström (s.1976 Raumalla) on laajasti kansanmusiikin, säveltämisen, improvisaation, laulelman, teatterin, mykkäelokuvan, opettamisen ja katusoiton piirissä toimiva sekatyöläinen/taiteilija. Hän maisteroitui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta keväällä 2008. Huuliharpun, pianon ja sähkösoitinten parista hän palaa aina omimpaan soittimeensa: harmooniin, jonka käyttö soolosoittimena laajenee aina vain kummallisempiin suuntiin.  Eero esiintyy sekä solistina että mm. seuraavien yhtyeiden kanssa: Sväng, Spontaani Vire, Ilona ja Huvina, Juuri & Juuri, Maria Kalaniemi duo/trio.

www.mariakalaniemi.com

kansanmusiikki.fi/henkilo/grundstrom-eero

 
Orivesi All Stars

Orivesi All Stars

Suomen suurin ja iloisin pelimanniorketeri. Päävetäjänä Antti Järvelä.

orivesiallstars.fi/

 
Pekko Käppi

Pekko Käppi

pekkokappi.com/

 
Psalttamus

Psalttamus

Senni Valtonen, kantele, urut, puhaltimet
Timo Alakotila, piano, harmoni
Maria Kalaniemi, harmonikka

Säveltäjä, muusikko Timo Alakotila, on vaikuttanut noin 35 vuoden ajan suomalaisessa musiikkikentässä musiikin eri tyylilajien parissa. Kansanmusiikki erikoisalanaan hän on työskennellyt muun muassa Maria Kalaniemen, JPP-yhtyeen, Nordik Treen (Ruotsi-Suomi), Karen Tweedin (UK), Tango-orkesteri Unton ja monien muiden kanssa. Klassisen musiikin sävellykset ja sovitukset muun muassa Pekka ja Jaakko Kuusistolle, Meta4-kvartetille ja Jorma Hynniselle ovat saaneet runsaasti kiitosta. Jazz-musiikin sävellykset ja yhteistyö eri orkestereiden, muun muassa UMO Jazz Orchestran kanssa on ollut merkittävä osa hänen uraansa. Alakotila on ollut mukana eri rooleissa yli kahdellasadalla levyllä. Hänelle on myönnetty taiteilijaprofessorin arvonimi.

Senni Valtonen on monipuolinen muusikko, säveltäjä, sovittaja ja opettaja. Kanteleensoittajana hän on syventynyt kansanmusiikkiin ja improvisointiin ja esiintyy säännöllisesti sekä soolona että erityylisissä projekteissa ja kokoonpanoissa. Valtonen toimii kanttorin virassa Munkkiniemen seurakunnassa Helsingissä. Hän on työskennellyt myös tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa sekä Tumainin yliopistossa Tansaniassa.
Valtonen on tehnyt tilaussävellyksiä mm. valtakunnallisille kirkkomusiikkijuhlille 2012 sekä Espoon piispanvihkimysmessuun 2012. Sae-kansanmusiikkiyhtyeen kanssa hän on konsertoinut mm. Kiinassa ja Espanjassa. Valtoselle tunnusomaista on useiden instrumenttien, kuten puhaltimien, kosketinsoittimien sekä kanteleiden ja lyömäsoittimien hallitseminen.

Espoolainen harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi (s.1964) on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän nousi kansallisen tason huomioon vuonna 1983 voitettuaan ensimmäisen Kultainen Harmonikka-kilpailun Ikaalisissa. Hän aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa samaisena vuonna kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiopiskelijan joukossa. Kalaniemi on tehnyt parin vuosikymmenen aikana mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista.

 
Stockholm Lisboa Project

Stockholm Lisboa Project

Alice Andersson, saksofoni
Rita Maria, laulu
Simon Stålspets, mandola
Sérgio Crisóstomo, viulu

www.stockholmlisboa.com/

 
Timo Rautiainen & Ville Ojanen

Timo Rautiainen & Ville Ojanen

Ville Ojanen on musiikintekijä, jota voisi luonnehtia kansanmusiikin kameleontiksi, sillä hän on ehtinyt muuntaa omaa musiikkiaan vuosien varrella useisiin eri suuntiin. Raskaan suomenkielisen rockin parista paremmin tunnettu Timo Rautiainen koki kansanmusiikillisen heräämisen esiintyessään Kaustisen festivaaleilla 2010. Sen jälkeen kansanmusiikki ja akustinen musiikki ylipäätään ovat ottaneet aina vain voimistuvan otteen Timon musiikillisella uralla. Timo Rautiaisen ja Ville Ojasen ohjelmisto pitää sisällään Timon uran tärkeimpien laulujen lisäksi heidän molempien ja niin monen muunkin suomalaisen suosikkikappaleita vuosikymmenten varrelta.

Timo Rautiainen (laulu, kitara, mandoliini, mandola, buzuki), Ville Ojanen (viulu, mandoliini, buzuki, Ähtävän harppu, taustalaulu)

www.timorautiainen.com/?page_id=39

 
Valma & VarsiNaiset

Valma & VarsiNaiset

Vilma Talvitie (laulu, piano), Sanna Kaisa Sundström (viulu, laulu), Laura Kuisma (viulu, laulu), Reetta Kuisma (kontrabasso, laulu), Lauri Hongisto (kitara, perkussiot, laulu), Aino Liutu (sello).

varsinaiset.com/

 
 

Juurijuhla Facebookissa

© 2013-2016 Juurijuhla-RotFest -yhdistys ry, www-toteutus Tietotemput Oy