Linkit suurempiresoluutioisiin kuviin esiintyjistä löytyy sivun alalaidasta.

JuuriJuhla - RotFest 2006
Kansanmusiikkia Espoossa - Folkmusik i Esbo
huhtikuun 17.-22.

Espoon kansanmusiikkiviikko järjestetään kolmen aikaisemman vuoden onnistuneiden tapahtumien innoittamana neljännen kerran 17.-22.4.2006. Viikko tarjoaa korkeatasoista ja monipuolista suomalaista, suomenruotsalaista ja kokeilevaa kansanmusiikkia.

Haluamme viikon aikana esitellä kansanmusiikin monimuotoisuutta ja sen loputonta sävyjen skaalaa. Tästä syystä viikkoon on mahdutettu niin vanhoja mestarikansanlaulajia, kuten romanikulttuuria edustava Hilja Grönfors sekä nuoremman polven lauluntekijöistä etnokeisari Nikolai Blad. Muusikoista mukaan on haluttu suomalaisen kansanmusiikin huippuja kuten Värttinä, unohtamatta Espoon omia suuruuksia. Lasten kansanmusiikkikonsertit ovat alusta asti olleet ollennainen osa JuuriJuhlan ohjelmaa kuten myöskin suomenruotsalaisen kansanmusiikin esittäytyminen vahvasti festivaaliohjelmassa.

Ensimmäisen JuuriJuhla - RotFest -tapahtuman esiintymispaikoiksi valittiin poikkeuksellisesti Espoon vanhat kartanot, kirkot sekä seurantalot. Tätä kiitosta saanutta linjaa on tarkoitus jatkaa. Ainoan poikkeuksen muodostaa kaksi Leppävaaran Sellosalissa järjestettävää konserttia. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii espoolainen taiteilijaprofessori ja kansainvälisesti arvostettu harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi. Tapahtuman järjestelyissä ovat mukana Suomen Kansanmusiikkiliitto, Espoon kulttuuritoimi, Espoon Kansanmusiikkikilta, Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistys, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Esbo svenska församling sekä Esbo Hembygdsförening.

Maria Kalaniemi

Maria Kalaniemi, harmonikka ja laulu ja Olli Varis, kitara. Runonsoitto-Bellow Poetry.
Maanantai / måndag 17.4. klo 19 Espoon Tuomiokirkko/ Esbo domkyrka (Kirkkopuisto 5, Espoon keskus). Vapaa pääsy / fritt inträde.
Kauniin herkkiä paljetarinoita pääsiäisen aikaan / Vackra och sakrala bälgaberättelser i påskatid. Yhteistyössä / i samarbete med: Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Esbo svenska församling.

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen ja kitaristi Olli Variksen konsertti Runonsoitto-Bellow Poetry, avaa JuuriJuhla- konserttiviikon. Konsertti sisältää kauniin herkkiä ja syvällisen sakraaleja paljetarinoita sekä kuulasta kitarismia. Sävelmät kuten Kuun henki, Kevään kurjet sekä Niityt ja vainiot vievät kuulijan tunnelmasta toiseen, syväsukellukseen harmonikan maailmaan. Aihiot musikkiinsa Kalaniemi ja Varis ovat ammentaneet kalevalaisesta runonlaulusta, paimensävelmistä ja suomen romanien musiikista, eli kaikkinensa syväsukellus muinaisiin ja sisäisiin maisemiin. Harmonikan palkeiden lisäksi Kalaniemi käyttää myös omia palkeitaan laulamalla. Globaalia ja umpisuomalaista samanaikaisesti!
Maria Kalaniemi på dragspel och sång, Olli Varis på gitarr, öppnar RotFest-folkmusikveckan.Konsertprogrammet bjuder på lyriska och sakrala bälgaberättelser med djup och intensitet samt stänk av den finlandssvenska folkmusiktraditionen.
www.mariakalaniemi.com
www.ettone.net
Duo Haitara
Tiistai 18.4. klo 13.00 Karakallion monitoimitalo (Kotkatie 4, 02620 Espoo)
Duo Haitaran maisteripelimannit Matti ja Maija johdattelevat kuulijansa kansanmusiikin maailmaan laulaen ja soittaen useita eri instrumentteja. Kalevalaiset laulut, jouhikkomelodiat ja sottiisit tulevat tutuksi Haitaran mukaansatempaavassa kyydissä. Mukana lisäksi lauluja, joihin yleisö pääsee osallistumaan.
Matti Laitinen, laulu, kitara, mandoliini, viulu, lyömäsoittimet
Maija Karhinen, laulu, haitarit, jouhikko, kanteleet, puhaltimet
Konsertti on kohdennettu päivähoitoikäisille ja 1-3 -luokkalaisille, mutta myös aikuiset ovat konserttiin tervetulleita! Konsertin kesto 45 min.
Liput: 3 €. Varaukset: sähköpostitse os. sellosali@sellosali.fi tai tarvittaessa p. (09) 816 57912 ti-pe klo 14-16Jepokryddona

Jepokryddona ja Halsbrytarna, suomenruotsalainen ilta
Tiistai/tisdag 18.4. klo 19 Lagstad hembygdsgård (Gamla Lagstadsvägen 4, Espoon keskus). Liput/biljetter: 5 €. Tuntia ennen ovelta.
Yhteistyössä / i samarbete med: Esbo Hembygdsförening r.f.

Jepokryddona on taitava, Uudestakaarlepyystä kotoisin oleva kokoonpano. Jo kymmenen vuotta yhdessä soittaneen yhtyeen jäsenillä on taustalla sekä klassisen musiikin opintoja että pelimanniperinnettä: heidän esi-isänsä ovat olleet joko pelimanneja tai laulajia. Yhtye pitää yllä Jepuan rikasta ja mukaansatempaavaa menuetti- ja polskaperinnettä, jolle on ominaista tahtilajin muutokset ja hienot korukuviot. Perinteisen soittotyylin lisäksi Jepokryddorna laulaa murteella.Yhtye on esiintynyt Euroopan lisäksi Venäjällä, USA:ssa ja Australiassa.
www.jepokryddona.com
Halsbrytarna soittaa suomenruotsalaista, suomalaista ja pohjoismaista pelimannimusiikkia vetävällä tyylillä ja loistavalla taidolla. Kokoonpano hallitsee perinteiset tanssityylit valssista ja jenkasta masurkkaan ja hamboon. Lisäksi muusikot tekevät yhtyeelle omia sävellyksiä. Helsingin seudulta lähtöisin olevaa Halsbrytarnaa johtaa mestaripelimanni Ricke Mette.
http://koti.welho.com/gbarlund/hals/

Värttinä

Värttinä, maailmanmusiikin huipulta - världsmusik i toppklass
Keskiviikko/onsdag 19.4. klo 19 Sellosali/Sellosalen (Soittoniekanaukio 1, Leppävaara). Liput/biljetter 22 / 20 €, ennakko/förköp: Lippupiste 0600 900 900 (1,25 €/min + pvm. LOPPUUNMYYTY!
Yhteistyössä / i samarbete med: Espoon kaupunki / Sellosali / Esbo stad / Sellosalen.

Värttinä (Susan Aho, Mari Kaasinen ja Johanna Virtanen, laulu, Janne Lappalainen, buzuki ja saksofonit, Lassi Logrén, viulu, Markku Lepistö, hanuri, Jaakko Lukkarinen, lyömäsoittimet, Hannu Rantanen, bassot, Antto Varilo, kitarat ja cumbus tambur) kerää ympärilleen yleisöä eri puolilla maailmaa. Tällä kertaa tämä loistava kokoonpano esiintyy Espoossa, jossa se tuo kuuluville muun muassa keväällä 2006 ilmestyvän uuden levynsä materiaalia. Osa Värttinän jäseniä imi karjalaista laulu- ja soittoperinnettä itseensä lapsesta saakka asuessaan Rääkkylässä. Myöhemmin takkiin on tarttunut monipuolisia laulu- ja soitinopintoja sekä vaikutteita eri musiikkigenreistä. Värttinän musiikin viehkeys kehrää itsensä kuulijan sisimpään, se sykkii energisiä rytmejä ja sykähdyttää mielenkiintoisin sävelkääntein. Ei ihme, että yhtye valittiin säveltämään musiikkia Taru Sormusten Herrasta -musikaaliin lukuisten ehdokkaiden joukosta.
www.varttina.com

Nikolai Blad ja Kari Pulakka ja Ketsurat

Nikolai Blad ja Kari Pulakka, Hilja Grönfors säestäjinä Pia Rask ja Olli Knuth sekä Ketsurat. Laulun lumoa
Torstai/torsdag 20.4. klo 19 Albergan kartano (Sokerilinnantie 7, Leppävaara). Liput 5 € tuntia ennen ovelta.
Yhteistyössä / i samarbete med: Espoon kulttuuritoimi / Esbo kulturförvaltning

Nikolai Bladin osuudessa kuullaan pääosin ohjelmistoa toukokuussa 2004 ilmestyneeltä levyltä "Missä kävit?", häntä avustaa Kari Pulakka toisella kitaralla. Aikaisemmin lauluntekijänä tunnettu taiteilija on koonnut ohjelmiston suomenkielelle käännetyistä argentiinalaisista tangoista höystettynä parilla kotimaisella ja omalla sävellyksellä. Tangoa säestettiin alun perin kitaroilla ja lauletut tekstit kertoivat melko realistisesti tai kantaaottavasti ympäröivästä todellisuudesta ja laulajan tunteista. Suoruus ja läsnäolo on jotain samaa kuin vaikkapa country-bluesin mies ja kitara -asenne. Ruman kauniisti, verta, hikeä ja kyyneleitä kaihtamatta tämän tangokoosteen kääntäjinä/tekstittäjinä ovat Ahti Taponen, Siboney Oroza, Nikolai Blad, Daniel Katz, Riku Keskinen ja Marko Uolamo.
Hilja Grönfors on maineikas romanilaulaja, joka nimettiin mestarikansanlaulajaksi Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla kesällä 2005. Romaniyhteisön laulut tulivat hänelle tutuiksi jo lapsena, jolloin perhe lauloi niitä keskenään iltahuviksi. Grönforsin laulut kertovat muun muassa romanien elämästä, rakkaudesta, kaipuusta, vaeltamisesta, hevoskaupoista ja yhteydestä luontoon. Laulutapa, venyttelevä, koristeellinen ja vahvasti tunnepitoinen eläytyminen, on vanhaa itämaista perua. Vanhimmat romanilaulun piirteet viittaavat Anatoliaan, Persiaan ja jopa Intiaan saakka. Uusimmissa lauluissa on vaikutteita suomalaisesta rekilaulusta. Häntä säestävät Pia Rask (piano) ja Olli Knuth (balalaikka).
Ketsurat on seitsennaisinen, laajan musiikillisen taustan omaava lauluryhmä, joka on voittanut Klemetti-opiston järjestämän yhtyelaulukilpailun ja runolaulun maailmanmestaruuden. Ketsuran herkissä, mutta väkevissä tulkinnoissa suomalainen sekä maailmalta löytynyt perinnemusiikki saa uuden, raikkaan ilmeen, mutta säilyttää silti myös kansanomaiset piirteensä.
www.ketsurat.fi
Jami-ilta, isäntänä Pekka Pentikäinen ystävineen.
Torstai/torsdag 20.4. klo 21 Ravintola Base (Kauppakeskus Sello, Leppävaara). Vapaa pääsy.
Hanuristi Pekka Pentikäinen on monipuolinen espoolainen muusikko, joka erilaisten ja erikokoisten yhtyeidensä sekä opetustoimiensa lisäksi on toiminut Uudenmaan kyläpelimannina vuosina 2003-2005. Suomen sekä lisäksi Pentikäinen konsertoi ja opettaa myös eri puolella maailmaa. Ravintola Basessa Pentikäinen ystävineen toimii jami-illan vetäjänä, joten luvassa on railakasta menoa, johon kaikki soittotaitoiset voivat osallistua omalla soittopanoksellaan.
Pilpatus-soitot eri puolilla Espoota
Lauantai/lördag 22.4. klo 11-14
Eri puolilla Espoota järjestettävät PR-soitot vievät innostavaa ja mieltä lämmittävää espoolaista kansanmusiikkia kaikkien kuuluville kauppakeskuksiin, vanhainkoteihin ja sairaaloihin. Lisätietoja www.ekamuki.fi.
Pikkupelimannit framilla. Musiikkiopisto Juvenalian ja Pakilan musiikkiopiston nuoret kansanmusiikin opiskelijat. Elever i Juvenalia och Pakilan musiikkiopisto.
Lauantai/lördag 22.4. klo 14 Sellosali/Sellosalen (Soittoniekanaukio 1, Leppävaara). Liput 5/3 €. Lippujen varaus Musiikkiopisto Juvenalia (09) 8946 1420.
Yhteistyössä / i samarbete med: Espoon kaupunki / Sellosali / Esbo stad / Sellosalen
Pilpatus-iltamat ja tanssit
Lauantai/lördag 22.4. klo 19 Honkamaja (Nupurintie 24). Liput 5 €. Tuntia ennen ovelta.
Perinteistä iltamaohjelmaa espoolaisin voimin: musiikki- ja tanssiesityksiä, näytelmä. Lopuksi tanssia Esbo spelmanslagin tahdittamana. Esiintyjinä mm. Espoon kansantanssijat, Meiskarit, Leikarit, Emon kamut, Torvald ja Tapsa. Yhteistyössä / i samarbete med: Espoon kansanmusiikkikilta (Vesa Kari, 040 581 8509 / www.ekamuki.fi) ja Nuuksio-seura.
Lisätietoja / närmare upplysningar ja lippujen ennakkovaraus ellei toisin mainita:
Suomen Kansanmusiikkiliitto, (09) 8731 320 / 3251 320, www.suomenkansanmusiikkiliitto.fi, toimisto@suomenkansanmusiikkiliitto.fi.

Yhteistyössä / i samarbete med: Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Esbo svenska församling * Esbo Hembygdsförening r.f. * Espoon kaupunki / kulttuuritoimi ja Sellosali / Esbo stad / kulturförvaltning och Sellosalen * Espoon kansanmusiikkikilta * Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys * Nuuksio-seura

Tapahtumaa ovat tukeneet: ESEK, Espoon kaupunki, udenmaan taidetoimikunta ja Svenska kulturfonden


KUVIA:
Maria Kalaniemi
Ketsurat
Nikolai Blad ja Kari Pulakka
Värttinä
Jepokryddona